Koikarpit

Pihalammen koikarpit

109_0994_2_1

Koikarppi on makeanveden kala, joka on etäistä sukua kultakalalle. Se on alkujaan Kiinan kautta Japaniin ja sieltä myöhemmin toisen maailmansodan aikana Eurooppaankin tullut koristekarppi. Koikarppi on alun perin ruokakalana kasvatetun tavallisen karpin värillinen muunnos. Tätä japanilaista koikarppia näkee yhä enenevässä määrin Suomessakin koristelammikoissa tai lammikkoharrastajien lemmikkinä. Kala kesyyntyy helposti, syö suoraan kädestä ja oppii helposti tunnistamaan ruokkijansa. Hyvin hoidettuna koikarppi saattaa elää ihmisiän ja saavuttaa 70 cm pituuden painaen useita kiloja.

Koikarppeja on kahta laatua, lammikkolaatuisia ja näyttelyihin sopivia valiokarppeja. Eri värimuunnoksilla on omat japaninkieliset nimensä, jonka mukaan näyttelykarpit voidaan tunnistaa. Suomessa suurin osa pihalammissa elävistä koikarpeista on lammikkolaatuisia, sillä näyttelykelpoisten karppien hinnat ovat moninkertaisia lammikkolaatuisiin karppeihin nähden. Koikarppi on kesyyntyvyytensä ja persoonallisuutensa vuoksi mainio lemmikki. Vaikka koikarppi voikin hyvissä oloissa kasvaa reilustikin yli puolimetriseksi, säätelee sen kasvua kuitenkin myös lammen koko ja ruokinnan määrä.

Talvi voi tuoda koikarppiharrastajalle ongelman, sillä koikarppi tarvitsee hyvät olosuhteet selviytyäkseen talven yli jään alla. Mikäli lampi menee umpijäähän, ovat kalat mennyttä. Koikarpit lopettavat syömisen ja toisaalta ruokkiminen pitääkin lopettaa, kun lammen veden lämpötila laskee jonkin verran 10 asteen alapuolelle. Itse pidämme omat koikarppimme talven ajan ulkorakennuksessamme noin 5 asteen lämpöisessä vedessä, jolloin ne pääasiassa vain ovat talvihorroksessa ja odottavat kevätaurinkoa ja ilmojen lämpiämistä.